tig

TIG


TIG (Tungsten Inert Gas) zavarivanje, poznato i kao GTAW (Gas Tungsten Arc Welding), predstavlja preciznu metodu zavarivanja koja se često koristi u industriji, posebno kada su potrebni izuzetna preciznost, kontrola i estetski kvalitet zavarenih spojeva. Ovaj postupak, nudi širok spektar primena, od tankih limova pa sve do debljih metala.


TIG zavarivanje koristi netopivu elektrodu od volframa koja se ne topi tokom procesa. Elektroda je postavljena u zavarivački pištolj, a struja prolazi kroz nju stvarajući elektrićni luk. Zaštita zavarenog spoja od spoljnih uticaja se postiže korišćenjem inertnih gasova, obično argona ili helijuma.


Tokom zavarivanja, zavarivač dodaje dodatni materijal u zonu zavarivanja u obliku žice, što omogućava preciznu kontrolu veličine, oblika i kvaliteta zavarenog spoja. Zbog odsustva taloženja troske, TIG zavarivanje je posebno pogodno za primene gde je potrebna visoka estetika, kao što su proizvodnja i izrada metalnih delova za nameštaj ili radovi u avioindustriji itd.


Prednosti TIG postupka zavarivanja


Visoka preciznost i kontrola: Zbog upotrebe netopive elektrode, zavarivač ima preciznu kontrolu nad postupkom, što rezultira visokim nivoom preciznosti i kvaliteta zavarenih spojeva.


Čist zavarivački proces: TIG zavarivanje ne proizvodi taloženje šljake, što čini postupak posebno pogodnim za rad sa tankim metalima i primene gde je estetika ključna.


Zavarivanje različitih materijala: TIG postupak može se koristiti za zavarivanje različitih vrsta metala, uključujući aluminijum, bakar, nerđajući čelik i titan.


TIG zavarivanje je tehnika koja zahteva visok nivo veština i obuke, ali pruža izuzetno visok nivo kontrole, kvaliteta i estetskih rezultata.

tig
tig
tig
tig

PRIJAVA