Zaštitni pojasevi

Pre pet godina, zaštitni pojasevi za penjanje, planinarenje, alpinizam, visinke radove, su bili u minimalističkom trendu. Imali su uzane trake i svega nekoliko omči za kačenje opreme za penjanje. Smatralo se da je za sportsko penjanje potreban izuzetno fleksibilan sigurnosni pojas bez ukrasnih šavova, i da su udobniji pojasevi namenjeni teškim uslovima upotrebe na primer za rad na visini.

Međutim, klatno mode se vratilo natrag i većina penjača je shvatila da je zgodnije kupovati opremu koja odgovara i sportskom i profesionalnom penjanju.

Današnja tehnologija proizvodnje zaštitnih pojaseva ima za rezultat izuzetno udobne, postavljene pojaseve, koji su dovoljno lagani za upotrebu kako spolja tako i unutra, ali i dovoljno jaki i otporni da bi izdržali naprezanja koja nastaju pri profesionalnom penjanju.

Jako je važno dobro izabrati veličinu zaštitnog pojasa za penajnje, planinarenje, alpinizam ili visinske radove. Ako vam sigurnosni pojas nije po meri, otežavaće vam kretanje tokom penjanja, i žuljaće vas dok sedite u njemu prilikom osiguravanja, ili posle pada.

Pojas bi trebalo čvrsto (ne previše!) da vam obuhvata struk, sa nogavicama koje vam labavo vise oko butina. Ako možete da uvučete dva prsta između nogavice pojasa i butine, to je otprilike to. Pojasevi majke Petzl uglavnom imaju podesive nogavice tako da imate fleksibilnost da odredite širinu nogavice pojasa tačno kako vama najviše odgovara.

Kada kupujete pojas za penjanje, probajte ga preko farmerki. Pazite da vam remenovi pojasa za struk i butine budu dovoljno dugački da obezbede nekoliko rezervnih santimetara za odeću koju ćete nositi po hladnom vremenu.
Treba da se pazi i na lakoću zakopčavanja zaštitnog pojasa, razmak od mesta za vezivanje do nogavica i veličinu pojasa.

Sigurnosni pojasevi su teški od svega 300 do čak 900 grama. Lakše znači i bolje kada je pojas u pitanju, ali nemojte žrtvovati udobnost radi nekoliko grama manje.

Sitnice koje pojas treba da ima zavise od toga kakvim ćete se penjanjem baviti. Standardna oprema uključuje prsten za osiguravanje i vuču, postavu i ojačane alke za kačenje opreme za penajnje. Takođe, mnogi savremeni zaštitni pojasevi imaju prstenove za noge kojima se može podesiti obim i visina, što je uglavnom slučaj kada su Petzl-ovi pojasevi u pitanju. Mogućnost da se pojas fino podesi, u zavisnosti od toga gde se penjete i šta imate na sebi je veoma zgodna.

Iako su sve kopče na zaštitnim pojasevima za penjanje napravljene da bi prošle i najstrože testove, kako za profesionalno, tako i za sportsko penjanje, nisu sve jednake. Većina radi tako što se remen jednom provuče i vrati kroz kopču pojasa, a razlikuju se po naporu koji treba uložiti da bi se remen udenuo u nju. Većina Petzl pojaseva ima kopče koje onemogućavaju grešku, tako što su uvek zakopčane. Potrebno je samo da kopče pojasa pričvrstite oko struka. One dobro rade, naročito kada su u pitanju deca koja lako mogu zaboraviti da vrate remen kroz kopču pojasa.

Zaštitni pojasevi sa ojačanim tkanjem, koji su širi na leđima kako bi poboljšali oslanjanje, i uži na prevojima bokova i napred kako bi omogućili udobnost i pokretljivost, su veoma dobri.

Profesionalne pojaseve marke Petzl možete pogledati na OVOM linku, a sportske pojaseve možete pogledati OVDE.