Oprema za osiguravanje pri penjanju

Uređaj za osiguravanje pri penjanju, planinarenju, radu na visini, treba da bude jednostavan i lak za upotrebu. Uže treba glatko da klizi kroz uređaj, tako da vam je pažnja uvek usmerena na penjanje, a ne na upleteno ili uvrnutno uže. U svakom slučaju, uređaj za osiguravanje i uže su definitivno delovi opreme koji vas i vašeg partnera sprečavaju da ne udarite o tlo prilikom pada.

Ako penjete koristeći neko specifično uže, dobro proverite da li vaš nov uređaj za osiguravanje dobro radi sa užetom tog prečnika pre nego što ga kupite.

Postoji mnogo različitih uređaja za osiguranje pri penjanju na tržištu. Neki od njih su jednostavni i rade na principu trenja, kao osmice ili pločice, i nemaju pokretnih delova. Postoje i automatski uređaji za osiguravanje.

Uže ne sme da se zaglavljuje ili upliće. Uređaj koji uvrće uže nije samo neugodan, već i opasan, jer vam neizbežno skreće pažnju sa penjača.

Uzimte u obzir i tip užeta koji ćete koristiti. Neki uređaji ne mogu da izađu na kraj sa užarijom koja je deblja od 10mm. Drugi odlično rade sa jednim užetom, ali su prava noćna mora kada koristite dva užeta. Dakle, pre kupovine uređaja za spuštanje ili penjanje, dobro proverite sa kojim prečnikom užeta je on kompatibilan.

Pločice za osiguravanje su ravni komadi metala sa rupama za jedno ili dva užeta. Obično su otvori različitih veličina, tako da možete osiguravati debelim užetom od 11mm, kao i užetom od 8 mm. Ipak, ako koristite tehniku osiguravanja sa dva užeta, užad iste debljine neće podjednako dobro prolaziti kroz rupe različite veličine. Pločice su izuzetno lake za upotrebu, ali nisu baš dobre za uže, jer je ono savijeno pod oštrim uglom kako bi se ostvarilo maksimalno trenje za sprečavanje pada. Ipak, praktično su neuništive i u manjoj meri kvare uže u odnosu na ostale uređaje.

Osmice su najpopularniji uređaji za osiguravanje pri penjanju na tržištu, i to sa dobrim razlogom. Ravnomerna zakrivljenost omogućava glatko prolaženje užeta. Ipak, nezgodne su za osiguravanje sa dva užeta, i uvrću uže prilikom spuštanja više nego drugi uređaji.

Automatski uređaji za osiguravanje su postigli veliku popularnost kod sportskog penjanja i penjanja u salama. Oni hvataju i koče uže kada naglo počne da se kreće, što se događa prilikom pada. Usidren automatski uređaj za osiguravanje omogućava osobi koja je daleko lakša od penjača da vrši osiguravanje sa velikim stepenom bezbednosti, što je izvanredno za penjačke timove koji se sastoje od deteta i roditelja.

Ako vaš partner prilikom penjanja voli da visi na užetu razrađujući pokrete, ovakav uređaj će vam omogućiti da ga zadržite na mestu, bez potrebe da držite uže rukom. Iako su pogodni za upotrebu i pružaju manju mogućnost greške, ovakvi uređaji su teži i skuplji u odnosu na tradicionalne.

Neki od uređaja za spuštanje, sa karakteristima, su sledeći:

  1. Petzl RIG uređaj za spuštanje

RIG uredjaj za spuštanje uz prvenstveno samo-kočenje je dizajniran za rad na visini i za siguran pristup užadima. Ima ergonomsku dršku koja omogućava udobnu kontrolu spuštanja. Sistem AUTO-LOCK omogućava korisnicima da se lako pozicioniraju na radnoj stanici bez potrebe za manipulacijom ručke ili isključivanjem uređaja. Jednom kada se zaključa, uže se može podići bez rukovanja ručicom. Kompatibilan je za užad prečnika od 10 do 11,5 mm i omogućava rukovanje teretom do 200 kg.

  1. Petzl ZIGZAG uređaj za spuštanje

ZIGZAG uredjaj za spuštanje omogućava korisniku da se efikasno i lako kreće. Lanac pruža preciznost i fluidnost pri kretanju. Kolotur je montiran na kuglične ležajeve kako bi se omogućilo lagano podizanje lakta. Može se koristiti ili na duplim užadima ili na jednom užetu, pružajući veliku svestranost. Donji otvor za pričvršćivanje je fiksiran i osigurava poravnanje uređaja. U ponudi je i nova poboljšana verzija uređaja – ZIGZAG +.

  1. Petzl ASAP i ASAP LOCK sigurnosni uređaj

ASAP linija vam nudi 2 proizvoda:

☝️ ASAP, nudi zaštitu od pada kod radnika na visini: tesara, krovopokrivača, radnika u kulama itd.
✌ ASAP LOCK, dizajniran za otežan pristup, koji nudi dve dodatne funkcije.
Prvo, uključuje sistem zaključavanja koji smanjuje udaljenost pada imobilizacijom uređaja na užetu. U slučaju jakog vetra, ova funkcija takođe sprečava povlačenje užeta prema gore. Njegov sistem pričvršćivanja čini ga otpornim na pad i pojednostavljuje postavljanje i uklanjanje užeta.

Stalna zaštita od pada:
▶️ U slučaju naglog kretanja usled pada, klizanja ili nekontrolisanog spuštanja, ASAP LOCK i ASAP odvodnici padova zaključavaju se na užetu i zaustavljaju pad radnika.

Jednostavno za upotrebu i efikasno:
▶️ ASAP LOCK i ASAP prate radnika u visini u svim pokretima, bez potrebe za bilo kakvim ručnim radom. Stoga se radnik može potpuno usredsrediti na svoj zadatak.

  1. Petzl I’D

I’D samokočni uređaj je prvenstveno dizajniran za spašavanje. U ponudi su I’D L, I’D S i I’D EVAC uređaji. Ima ergonomsku ručku koja omogućava udobnu kontrolu spuštanja. Integrisana funkcija protiv panike i hvatanje grešaka ograničavaju rizik od nezgode usled greške korisnika. Sistem AUTO-LOCK omogućava korisnicima da se pozicioniraju bez potrebe da manipulišu ručicom ili vežu uređaj. Konopac se može podići bez potrebe za manipulacijom ručke. Sigurnosna kapija omogućava postavljanje užeta tako da uređaj ostane povezan sa uprtačem. I’D L je kompatibilan sa užadima od 12,5 do 13 mm i omogućava rukovanje teretom do 280 kg. I’D S i I’D EVAC su kompatibilni za užad prečnika od 10 do 11,5 mm i omogućava rukovanje teretom do 250 kg. I’D EVAC uredjaj za spuštanje uz prvenstveno samo-kočenje je dizajniran za rad na visini i za siguran pristup užadima.

  1. Petzl PIRANA spuštalica

Dizajnirana za kanjoning, PIRANA je podesiva frikcijska spuštalica namenjena stručnim korisnicima i vodičima. Ima tri mogućnosti ugradnje užeta, za odabir stepena trenja, pre započinjanja spuštanja. Potisak trenja omogućava korisniku da poveća snagu kočenja tokom spuštanja. Plastični prsten drži konektor pravilno postavljenim kako bi se olakšala instalacija užeta dok je uređaj povezan na uprtač i ograničava rizik od ispuštanja uređaja. Prorez za zaključavanje i dodatna ostruga olakšavaju brzo stvaranje veza.

  1. Petzl HUIT uređaj za spuštanje

Koristi se za spuštanje na jednom ili duplom užetu. Kvadratnog oblika radi smanjenja uvijanja užadi. Napravljen je od kovanog aluminijuma visoke čvrstoće. Mala rupa se po potrebi može koristiti sa tankim užadima ili kao deo za kačenje druge opreme.

  1. Petzl GRIGRI sigurnosni uređaj sa kočnicom

Dizajniran za sve korisnike, GRIGRI je uređaj sa potpomognutim blokadama. Dizajn mehanizma za upravljanje omogućava izvanrednu kontrolu spuštanja. Kompaktan i lagan, može se koristiti sa svim pojedinačnim užadima od 8,5 do 11 mm. U ponudi je i nova poboljšana verzija uređaja – GRIGRI +.

  1. Petzl SIMPLE DESCENDER uređaj za spuštanje

SIMPLE je uredjaj za spuštanje kojim se lako upravlja. Koristi se sa kernmantel užadima prečnika 8,5 do 11 mm. Male dimenzije i težina pojednostavljuju napredovanje u uskim prolazima. Životni vek uređaja može se optimizovati okretanjem remenica ili njihovom zamenom.