Ankeri, klinovi, sidrišta

Prvo što ugledate u steni kada posmatrate neki smer su osiguranja koja su postavljena svakih nekoliko metara. Penjaci ih nazivaju spitovima, a mogu biti raznih oblika. Jedan od primera je prikazan na slici.

Primecujemo da se ovaj spit sastoji od dva dela i to od ekspanzivnog klina ciji veci deo ulazi u stenu i nakon postavljanja se ne vidi, kao i od plocice koja se postavlja na vrh klina i ucvršcuje maticom. Plocica na sebi ima i deo predviden za postavljanje kopcanja (kompleta).
Ova meduosiguranja izmedu sidrišta (kraja smera koji se sastoji od nekoliko povezanih spitova lancima i karikama kako bi bio što sigurniji) i zemlje postavljaju iskusni penjaci koji, u vecini slucajeva, znaju šta rade.

 

Neke od Petzl-ovih ankera, klinova, pločica, sidrišta, su sledeći:

  1. COEUR BOLT STAINLESS

COEUR BOLT STAINLESS anker je visokokvalitetni anker od nerđajućeg čelika. Dostupni prečnici su 10 i 12mm.

  1. COEUR PULSE mobilni anker

COEUR PULSE je mobilno visokokvalitetno sidrište od nerđajućeg čelika koje se može instalirati i skinuti za ponovnu upotrebu vrlo jednostavno i brzo, bez alata. Prečnik je 12mm.

  1. CONNEXION VARIO sidrište

CONNEKSION VARIO je izdržljivo i podesivo sidrište opremljeno sa dve tačke pričvršćenja od kovanog čelika. Nudi nekoliko konfiguracija za postavljanje sidrišta direktno na sidro ili oko odgovarajuće konstrukcije. Dužina trake je podesiva zahvaljujući kopči za podešavanje. Dužina je od 30 do 200 cm.

  1. SWIVEL sidrište

SWIVEL sprečava uvrtanje užeta kada se teret okreće. Zapečaćeni kuglični ležajevi nude odlične performanse i pouzdanost. Dostupne veličine su Swivel S – dizajniran za opterećenje jedne osobe i Swivel L dizajniran za opterećenje dve osobe, na krajeve se mogu pričvrstiti do tri konektora.

  1. SWIVEL OPEN sidrište

SWIVEL OPEN ima širok otvor i tako se može pričvrstiti na čitav niz proizvoda (remenice, vezice …). Smanjuje težinu komponentnih sistema i rešava probleme uvijanja i zapletanja užadi i traka. Zapečaćeni kuglični ležajevi nude odlične performanse i pouzdanost.

  1. LASER SPEED anker

LASER SPEED je ultra visokih performansi, u bilo kojoj vrsti leda. Oblik svrdla sa tri zuba poboljšava ugriz ledenog vijka. Čelična cev je čvrsta, ali lagana. Integrisana sklopiva poluga daje optimizovanu polugu, što olakšava i brže uvrtanje. Dostupne dužine ankera su 13cm, 17cm i 21cm.

  1. ROCPEC DRILL anker

Ručna bušilica koja prihvata SDS svrdla.

  1. U anker

Anker za široke pukotine u krečnjaku ili granitu. Dostupne dužine ankera su 10cm i 12cm.

  1. V CONIQUE anker

Anker za ispucale zaobljene pukotine u granitu i tvrdom kamenu. Dostupne dužine ankera su 7cm i 11cm.

  1. BONGO ROCK čekić

BONGO ROCK je čekić za avanturističko penjanje, pomoćno penjanje ili za opremanje novih ruta. Gumeni držač smanjuje vibracije.