lemljenje

LEMLJENJE


Leljenje je najstariji način termićkog spajanja prevashodno metalnih materijala pomoću dodatnog materijala lema uz primenu topitelja .Lemljenje se može podeliti, prema temperaturi lemljenja, na dve osnovne vrste: meko lemljenje (soft soldering) i tvrdo lemljenje (hard soldering). Oba postupka imaju svoje specifične primene, prilagođavajući se zahtevima spojeva u različitim industrijama.


Meko lemljenje


Postupak mekog lemljenja je lemljenje sa lemom čija je tačka topljenja ispod 450°C.Meko lemljenje se primenjuje za spojeve od kojih se zahteva odrđena zaptivnost ili električna provodnost . Meko lemljenje je često primenjivano u elektronici, termotehnici, i drugim situacijama gde se spajaju cevi i sudovi sa nižim pritiscima i koji su menje zahtevni na habanje.


Tvrdo lemljenje


Postupak tvrdog lemljenja je lemljenje sa lemom čija je tačka topljenja iznad 450°C. Primena tvrdog lemljenja je za spojeve od kojih se prevashodno zahteva određena čvrstoća. Koja je u većini slučajeva bliska čvstoći osnovnog materijala.U ovom postupku, kao lem se često koristi srebro ili legure koje sadrže srebro, bakar, cink i druge metale. Tvrdo lemljenje je često primenjivano u metalurgiji, izradi nakita i proizvodnji alata.


Meko i tvrdo lemljenje čine važne tehnike spajanja metala, pružajući lemiocima različite alate za različite zadatke. Meko lemljenje je idealno za sitne elektronske komponente, dok tvrdo lemljenje pruža veću čvrstoću i stabilnost spojeva. Razumevanje i veštine u oba postupka omogućavaju lemiocu veću fleksibilnost u rešavanju raznovrsnih izazova u zavarivanju i lemljenju.

lemljenje
lemljenje
lemljenje
lemljenje

PRIJAVA